Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 99

EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

„Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave.  Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu.“  

Nelson Mandela, nositeľ Nobelovej ceny  za mier, bývalý juhoafrický prezident

Pri príležitosti osláv Európskeho dňa jazykov, ktorý každoročne pripadá na 26.septembra, sa na našej škole usporadúvajú rôzne zaujímavé aktivity. Ich cieľom je priblížiť dôležitosť ovládania cudzích jazykov a podporiť celoživotné učenie jazykov na školách a aj mimo školy.

Tento deň je u žiakov mimoriadne obľúbený, pretože okrem toho, že sa vždy niečo nové dozvedia a naučia, zažijú aj veľa zábavy a zapoja sa do rôznych kreatívnych aktivít. Na hodinách slovenčiny a cudzích jazykov, angličtiny, nemčiny, ruštiny a rusínčiny diskutovali žiaci spolu s vyučujúcimi o prínose jazykového vzdelávania, o príležitostiach a možnostiach, ktoré sa im výučbou cudzích jazykov otvárajú. Vytvárali aj rôzne projekty ako sú vlajky štátov z celého sveta, čítali anglické rozprávky, zamýšľali sa nad obľúbeným slovom v cudzom jazyku a v rámci hodín slovenčiny analyzovali čechizmy a anglicizmy. Následne dané slová zaujímavo výtvarne stvárnili. Vznikali tak rôzne kartičky, plagáty, obrázky a kocky, ktoré sme spoločne v priestoroch školy zavesili a vytvorili tak učebnú pomôcku, akýsi obrázkový slovník slúžiaci na zábavné opakovanie slovnej zásoby počas prestávok.Pripomenutie tohto dňa na našej škole prebehlo veľmi úspešne. Žiaci sa aktívne zapájali do všetkých činností, hravou formou si osvojili a zároveň aj zopakovali vedomosti, tak zo slovenského ako aj z cudzích jazykov. Rôznorodými aktivitami sme poukázali na jedinečnosť a kultúrne osobitosti jednotlivých európskych krajín a na nevyhnutnosť ovládať viacero cudzích jazykov. Sme presvedčení, že naši žiaci budú myslieť perspektívne a uvedomia si, že kľúčom k poznaniu ostatných národov je zlepšiť svoj jazykový status.

Vyučujúci cudzích jazykov