LOKÁLNE JE ZÁROVEŇ AJ ZDRAVŠIE - EXKURZIA V NEĎALEKEJ PEKÁRNI ŠANDAL
V rámci aktivít Zelenej školy a nášho druhého cieľa v téme Potraviny „zvýšiť podiel produktov v školskej jedálni od lokálnych dodávateľov“ sme navštívili miestnu pekáreň Šandal nachádzajúcu sa v rovnomennej obci. Majiteľka, p. Maťašová, nás privítala veľmi vrúcne, ukázala nám priestory prevádzky a porozprávala ako funguje pekárenská a cukrárenská výroba, ako aj to, akú cestu musí prejsť chlebík, kým si ho čerstvý a voňavý vychutnáme na našom tanieri. V závere exkurzie nás čakalo bohaté sladké pohostenie vlastnej výroby, dokonca nám zabalili aj na cestu. Ďakujeme p. Maťašovej za ústretovosť a pohostinnosť, cítili sme sa veľmi dobre.
Vďaka projektu a aktivitám Zelenej školy zvyšujeme podiel lokálnych dodávateľov potravínv našej školskej jedálni. Pani kuchárky nám pripravujú chutné jedlá z mäsa len pár kilometrov vzdialeného bitúnka SORBEL na ošípané a hovädzí dobytok, pekárenské výrobky pochádzajú z už spomínanej pekárne Šandal, mliečne výrobky zo spoločnosti MILK - AGRO, ktorá je známa kvalitnými mliečnymi produktmi bez použitia emulgátorov a konzervačných látok, sezónne ovocie a zeleninu nám tiež dováža miestny predajca.Lokálne a sezónne potraviny sú pre nás prirodzenou stravou, naše telá sú dlhým vývojom na nich navyknuté, a preto sú pre naše zdravie i najlepšie. Navyše ich konzumáciou znižujeme uhlíkovú stopu, lebo k nám nemusia cestovať dlhé vzdialenosti. Keďže sa často predávajú bez obalov, znižujeme ich nákupom aj celkové množstvo odpadu, a tak pomáhame našej planéte.
Kolégium Zelenej školy