Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 80

DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ NA HASIČSKEJ STANICI VO SVIDNÍKU

           Dňa 4.5.2023  Okresné riaditeľstvo vo Svidníku zorganizovalo Deň otvorených dverí pre všetkých žiakov základných aj materských škôl.  Tento dátum si nevybrali náhodou.  Ako sme sa dozvedeli hneď na úvod, dobrovoľná požiarna ochrana SR vyhlásila deň sv. Floriána (4.máj) za Deň požiarnikov. Sv. Florián sa teda každoročne uctieva ako patrón požiarnikov.  

          Žiaci 2. až 4. ročníka sa na tento deň veľmi tešili. Prácu hasičov  všetci obdivujú. Je pre nich zaujímavá, náročná a zároveň aj veľmi nebezpečná. Sme radi, že sme mali tú možnosť sa s hasičmi osobne stretnúť, porozprávať a prezrieť si hasičskú a záchranársku výbavu, ktorú pri práci používajú. Páni hasiči žiakom ukázali všetky hasičské autá a ich výbavu. Žiaci si mohli do auta sadnúť, zvnútra si auto dôkladne prezrieť, či spustiť sirénu. Vyskúšali si nácvik hasenia s ozajstnou hasičskou hadicou s prúdom vody.  Videli zásah hasiča vo výške.  Previedli nás priestormi, kde sa pohybujú, prezliekajú, oddychujú, jedia a dokonca aj cvičia. Žiakom sa veľmi páčila ukážka  spustenie hasiča po tyči, ktorú nám musel ukázať až trikrát. Všetci sme sa zhodli, že táto práca nie je iba nebezpečná, ale aj fyzicky veľmi náročná.

       Z tejto zaujímavej exkurzie žiaci odchádzali nadšení, plní zážitkov a s odhodlaním, že každý sa chce stať hasičom.  Všetci hasiči majú náš obrovský obdiv za to, že sa denne  vystavujú  nebezpečenstvu, ale aj za záchranu ľudských životov. ĎAKUJEME!

Mgr. Lucia Smaržiková