Správy

Spojená škola, Centrálna 464,
089 01 Svidník SLOVENSKO

+421(54)788 20 40
.

Robert FULGUM

Učiteľ ti môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám...

Návštevy: 100

JÚN – MESIAC POĽOVNÍCTVA A OCHRANY PRÍRODY

        Z dnešného uponáhľaného sveta sa mnohí húfne snažíme unikať do prírody. Jedni v nej hľadáme romantiku, iní zasa chvíľku oddychu, no niektorí čiastočne aj obživu. Pre poľovníkov je to priam srdcová záležitosť. V jarných mesiacoch sa  intenzívnejšie venujú práci v revíri v prospech zveri a jej prírodného prostredia.

     Dňa 1.júna 2023 nás navštívil pán Bc. Milan Sahajda, pracovník Slovenskej poľovníckej komory v Stropkove. Ten sa svojím rozprávaním snažil žiakom priblížiť krásy lesa a jeho obyvateľov a zároveň upozornil na pravidlá a povinnosti, ktoré je v lese potrebné dodržiavať.  Porozprával nám o poľovníctve, o ochrane prírody, ale aj o tom, ako sa   správať k zvieratám v lese. Žiaci spoznávali  lesné zvieratká na obrázkoch a diskutovali o nich. Mali  možnosť vidieť parohy zo srnca, jeleňa, kly diviaka, či vypreparovanú líšku. Najviac sa žiakom páčili ukážky rôznych druhov vábničiek, ktoré poľovníci pri poľovačkách používajú. Vypočuli si vábenie jeleňa, srnca, diviaka, ale aj zajaca. Odzneli aj ukážky poľovníckej hudby.  Mnohí sme doteraz ani netušili, že k poľovníctvu patrí aj poľovnícka hudba, ktorá  je súčasťou poľovníckej kultúry a poľovníctva takmer všetkých Európskych krajín. Neodmysliteľnou súčasťou poľovníctva sú aj poľovnícke psy, ktorých spoločným znakom je výborne vyvinutý lovecký pud, ktorý človek usmerňuje výcvikom pre svoje účely.  Medzi nich patrí aj plemeno slovenský kopov, ktorého si pán poľovník so sebou priviedol. Porozprával nám o tom, ako pracuje  poľovný pes, ale aj to, že psíka je potrebné všetko naučiť a pravidelne s ním cvičiť.   Žiaci porozprávali o psích plemenách, ktoré majú doma. V závere sme si psíka mohli všetci pohladkať.

        Našim žiakom  téma poľovníctva ochrany prírody nie je ľahostajná. Takmer každý má vo svojej rodine poľovníka. Preto veríme, že sú k prírode, lesu a lesnej zveri ohľaduplní. Príroda nám predsa poskytuje relax, ktorý nenájdeme ani v tom najlepšom wellnesse.

Mgr. Lucia Smaržiková